A növényi étrenden élők egyik legegyszerűbb étele a babos rizs. Ha megfelelően fűszerezzük, ízesítjük ez az étel egyből átcsap mexikóiba. Ezt módosítottam aszerint, ami nekem volt itthon. Villámgyorsan elkészülő étel, amikor tényleg csak 20 percünk van a főzésre.
Hozzávalók 4 főre:
- 2 bögre basmati rizs
- 2 1/2 bögre zöldségalaplé
- 450 g főtt bab
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/2 ek kókuszolaj
- 1 tk római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk szárított koriander
- 1 tk só
- 1 db hámozott paradicsom konzerv
- 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
- 1/2 citrom kifacsart leve
Tegyük a Swiss Diamond serpenyőbe a kókuszolajat és a római köményt. Kezdjük el pirítani, majd ha illatos, adjuk hozzá a vöröshagymát. Ezzel is dinszteljük, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük még pár percig. Ekkor mehet bele a rizs, az őrölt koriander és a só. Keverjük át és pirítsuk 2-3 percig. Adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, a szárított koriandert, a hámozott paradicsom konzervet és a zöldségalaplevet. Jól keverjük meg és jöhet a bab. Ezzel is átkeverjük, tegyünk rá fedőt és takarékon főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá egy kevés vizet vagy zöldségalaplevet. Ha a rizs megpuhult, zárjuk el alatta a gázt, öntsük hozzá a citromlevet és tálaljuk. Tehetünk rá felkockázott avokádot, jalapeño paprikát.