Itt az igazán meleg tavasz. Jön a természet kincseinek ünnepe, amikor a kertünkben, a barátaink kertjében vagy csak egyszerűen az erdei sétánk során kincsekre bukkanhatunk. Figyeljetek arra, hogy mindig megbízható helyről gyűjtsetek bármit és bizonyosodjatok meg arról, hogy tényleg az-e, amit leszednétek, amire gondoltok! :) Nálunk most virágzik a bodza, a szörpön kívül kiválóan belesüthető vastag palacsintába. Ki kér belőle?

Hozzávalók:
- néhány darab bodzavirág
- 1 és 1/2 bögre sima búzaliszt
- 1/2 bögre teljes kiörlésű búzaliszt
- 2 bögre rizstej
- 1 db citrom leve
- 3 ek sütőpor
- 3 ek nádcukor
- csipet só
- kókuszolaj, sütéshez

Elkészítés:

  1. A bodzavirágot jól nézzük át, hogy nem maradt-e bennük bogár. Ha tiszta helyről szedtük, akkor nem szükséges megmosni. A nagyobb virágokat kisebb darabokra szedhetjük.
  2. Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral, sóval és nádcukorral.
  3. Adagoljuk hozzá a citromlevet és a rizstejet úgy, hogy csomómentesre keverjük a tésztát. Hagyjuk 5 percet állni, hogy a tészta megkeljen.
  4. Tegyünk egy teáskanálnyi kókuszolajat a Swiss Diamond serpenyőbe, közben az első bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába, majd a kis száránál fogva tegyük bele a serpenyőbe. Ha szükséges, kanalazzunk még rá egy kevés tésztát.
  5. Vágjuk le a vastagabb szára végét, amit fogtunk a mártogatáskor és a serpenyőbe helyezéskor.
  6. Süssük addig, amíg megemelkedik és aranybarnára pirul, majd fordítsuk meg és a másik oldalán is süssük kb. 2 percig. Ismételjük meg a folyamatot, amíg az összes bodavirágunk elfogy.
  7. Tálalhatjuk magában, egy kevés citromlével megcsepegtetve, porcukorral meghintve, eper darabokkal vagy ha igazi habzsi-dőzsit szeretnénk, akkor együk 1-2 gombóc vaníliafagyival.


Tipp: A liszteket variálhatjuk. Adhatunk hozzá gluténmentes zabpehelylisztet például a teljeskiörlésű búzaliszt helyett. A rizstejet is helyettesíthetjük zabtejjel vagy mandulatejjel.
Ha jó tapadásmentes serpenyőnk van, akkor nincs is szükség kókuszolajra a sütéshez.