BODZÁS PALACSINTA
Itt az igazán meleg tavasz. Jön a természet kincseinek ünnepe, amikor a kertünkben, a barátaink kertjében vagy csak egyszerűen az erdei sétánk során kincsekre bukkanhatunk. Figyeljetek arra, hogy mindig megbízható helyről gyűjtsetek bármit és bizonyosodjatok meg arról, hogy tényleg az-e, amit leszednétek, amire gondoltok! :) Nálunk most virágzik a bodza, a szörpön kívül kiválóan belesüthető vastag palacsintába. Ki kér belőle?
Hozzávalók:
- néhány darab bodzavirág
- 1 és 1/2 bögre sima búzaliszt
- 1/2 bögre teljes kiörlésű búzaliszt
- 2 bögre rizstej
- 1 db citrom leve
- 3 ek sütőpor
- 3 ek nádcukor
- csipet só
- kókuszolaj, sütéshez
Elkészítés:
- A bodzavirágot jól nézzük át, hogy nem maradt-e bennük bogár. Ha tiszta helyről szedtük, akkor nem szükséges megmosni. A nagyobb virágokat kisebb darabokra szedhetjük.
- Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral, sóval és nádcukorral.
- Adagoljuk hozzá a citromlevet és a rizstejet úgy, hogy csomómentesre keverjük a tésztát. Hagyjuk 5 percet állni, hogy a tészta megkeljen.
- Tegyünk egy teáskanálnyi kókuszolajat a Swiss Diamond serpenyőbe, közben az első bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába, majd a kis száránál fogva tegyük bele a serpenyőbe. Ha szükséges, kanalazzunk még rá egy kevés tésztát.
- Vágjuk le a vastagabb szára végét, amit fogtunk a mártogatáskor és a serpenyőbe helyezéskor.
- Süssük addig, amíg megemelkedik és aranybarnára pirul, majd fordítsuk meg és a másik oldalán is süssük kb. 2 percig. Ismételjük meg a folyamatot, amíg az összes bodavirágunk elfogy.
- Tálalhatjuk magában, egy kevés citromlével megcsepegtetve, porcukorral meghintve, eper darabokkal vagy ha igazi habzsi-dőzsit szeretnénk, akkor együk 1-2 gombóc vaníliafagyival.
Tipp: A liszteket variálhatjuk. Adhatunk hozzá gluténmentes zabpehelylisztet például a teljeskiörlésű búzaliszt helyett. A rizstejet is helyettesíthetjük zabtejjel vagy mandulatejjel.
Ha jó tapadásmentes serpenyőnk van, akkor nincs is szükség kókuszolajra a sütéshez.