- 2 bögre főtt cékla
- 1 bögre teljeskiörlésű búzaliszt
- 1 bögre búzaliszt
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 3/4 bögre kókuszvirágcukor
- 1/2 bögre kókuszolaj
- 1 bögre zabtej
- 100 g legalább 70%-os csokoládé, megolvasztva
- 2 tk almaecet
- 2 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk őrölt vanília
-1/4 tk só
Előkészületek: kb. 3 darab hosszúkás céklát hámozzunk meg, kockázzuk fel és főzzük meg vízben. Ha megpuhult, szűrjük le és tegyük félre. Egy lábasba tegyünk vizet, helyezzünk rá egy hőálló tálat (úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe), tegyük bele a tálba a csokoládét kockákra törve. Gyújtsunk alá a lábasnak és takarékon olvasszuk fel a tálban lévő csokoládét, néha átkeverve. Ha megolvadt, tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Egy 20-25 cm hosszú püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral. Tegyük a Magimix konyhai robotgépbe a megfőtt céklát és az összes többi hozzávalót és dolgoztassuk a gépet, amíg sima tésztát kapunk. Ha túl hígnak találjuk a tésztát, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. Öntsük az egészet a formába.
Süssük a tortát 175-180 fokon kb. 40-45 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük.
Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk. Tipp: A recepthez használt bögre 250 ml-es.
Zabtej helyett más növényi tejet is használhatunk, kókuszvirágcukor helyett pedig nádcukrot vagy juharszirupot.
|