DIÓSÜLT

Hozzávalók 4-6 személyre:
- 300 g dió, mandula, szezámmag vegyesen
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek chiamag
- 5 ek víz
- 1 db hámozott paradicsom konzerv, lecsepegtetve
- 1/2 cs friss petrezselyem
- 1 ág friss kakukkfű
- 3 levél friss zsálya
- 3 levél friss menta
- 1 tk friss citromlé
- 1 tk mustár
- só, bors

- egy kevés kókuszzsír, forma kikenéséhez

 

A sütőt melegítsük elő 180C fokra. A 20 cm átmérőjű kerek formát kicsit olajozzuk ki, hogy a sütőpapír tapadjon hozzá. Egy kis tálkában keverjük össze a chiamagot a vízzel és tegyük félre 5 percre, amíg zselés állagú lesz. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg 4 perc alatt a diót, mandulát, az utolsó 1 percre adjuk hozzá a szezámmagot. Tegyük a Magimix konyhai robotgépbe a diót, mandulát, szezámmagot. A robotgépben daráljuk durvára pár másodperc alatt. Adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, a lecsöpögtetett paradicsomokat, a chiamag keveréket, a zöldfűszereket, a mustárt, a sót, borsot és a citromlevet. Daráljuk "májkrém" állagúra. Kanalazzuk a masszát a formába, egyengessük el és süssük 180 fokon 40-50 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, a közepe jól átsül. Tipp: Használhatunk szárított fűszereket a frissek helyett. Sütőtökös petrezselymes burgonyapürével és salátával tálaltam. Mondanom sem kell… mennyei volt! 

 

|