Fokhagymakrémleves
Néha csak úgy jól esik fittyet hányni az összes elveinkre és enni egy nagyon finom fokhagymakrémlevest. Készítsétek el velünk. Ígérjük, nagyon finom.
HOZZÁVALÓK:
- 2 db vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagyobb fej burgonya
- 1 dl tejszín
- 1 l zöldség alaplé
- 1 szál friss kakukkfű
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- fehér bors és só ízlés szerint
- 1 kis csipet szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS:
- A fokhagymákat megpucoljuk, majd jénaiba tesszük az olívaolajjal, 250 fokos sütőben sütjük lefedve 15 percen át.
- A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk és elkezdjük izzasztani egy kanál vaj társaságában.Figyeljünk rá, kavargassuk sűrűn. Nagyjából 4-5 perc után mehet hozzá még egy kanál vaj. Ugyanúgy izzassztjuk szépen lassan.
- Amint letelik újabb 5 perc, adjunk hozzá egy fél merőkanál alaplevet, teljes elpárolásig. Ha magába szívta a hagymánk, mehet ugyanez a folyamat még minimum kétszer.
- Közben a fokhagymáinkat vegyük ki a sütőből. Adjuk hozzá a vajas vöröshagymánkhoz és így alaposan keverjük el egy merőkanál alaplével.
- A burgonyáinkat pucoljuk, kockázzuk fel és adjuk a hagymákhoz. Öntsük fel a maradék alaplével és főzzük készre a burgonyát.
- Fűszerezzük be a levesünket és kóstoljuk meg.
- Ha mindez kész, a tejszínünket öntsük ki egy tálba, ahhoz adjunk egy merőkanál forró levest és keverjük el. Ezután mehet ez a keverék a levesbe és le is lehet turmixolni.
- Süssünk mellé sajtos bagettet, de a levesbe is reszelhetünk kedvenc sajtunkból, illetve petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!