Néha csak úgy jól esik fittyet hányni az összes elveinkre és enni egy nagyon finom fokhagymakrémlevest. Készítsétek el velünk. Ígérjük, nagyon finom.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 db vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagyobb fej burgonya
  • 1 dl tejszín
  • 1 l zöldség alaplé
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • fehér bors és só ízlés szerint
  • 1 kis csipet szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A fokhagymákat megpucoljuk, majd jénaiba tesszük az olívaolajjal, 250 fokos sütőben sütjük lefedve 15 percen át.
  2. A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk és elkezdjük izzasztani egy kanál vaj társaságában.Figyeljünk rá, kavargassuk sűrűn. Nagyjából 4-5 perc után mehet hozzá még egy kanál vaj. Ugyanúgy izzassztjuk szépen lassan.
  3. Amint letelik újabb 5 perc, adjunk hozzá egy fél merőkanál alaplevet, teljes elpárolásig. Ha magába szívta a hagymánk, mehet ugyanez a folyamat még minimum kétszer.
  4. Közben a fokhagymáinkat vegyük ki a sütőből. Adjuk hozzá a vajas vöröshagymánkhoz és így alaposan keverjük el egy merőkanál alaplével.
  5. A burgonyáinkat pucoljuk, kockázzuk fel és adjuk a hagymákhoz. Öntsük fel a maradék alaplével és főzzük készre a burgonyát.
  6. Fűszerezzük be a levesünket és kóstoljuk meg.
  7. Ha mindez kész, a tejszínünket öntsük ki egy tálba, ahhoz adjunk egy merőkanál forró levest és keverjük el. Ezután mehet ez a keverék a levesbe és le is lehet turmixolni.
  8. Süssünk mellé sajtos bagettet, de a levesbe is reszelhetünk kedvenc sajtunkból, illetve petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!