A mélyhűtőben találtam darált húst, így jutott eszembe, hogy készítsek görög keftedes gúsgombócot, amelyet hagyományosan darált bárány- vagy marhahúsból készítenek. Gyakran fogyasztják tzatzikivel vagy paradicsomszószban feta sajttal.

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • csokor petrezselyem
  • 1/2 tk oregánó
  • 1/2 tk só
  • őrölt fekete bors
  • csipetnyi chili pehely
  • 1/3 csésze reszelt parmezán
  • 250 g darált sertéshús 
  • 1/3 csésze tej
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze zsemlemorzsa
  • olívaolaj sütéséhez

Elkészítés:

  1. A Magimix 3200XL konyhai robotgépbe beleraktam a meghámozott hagymát, fokhagymát, petrezselymet, oregánót, sót, borsot, chilit és a parmezánt. Pár másodperc alatt mindent összeaprítottam.
  2. Hozzáadtam a darált húst, tejet, tojást, zsemlemorzsát és a Pulse gombot párszor megnyomva, mindent összekevertem.
  3. A húskeverékből kézzel golyókat formáztam és ezeket olívaolajon forró serpenyőben minden oldalról megsütöttem.
  4. Salátával, kenyérrel és tzatzikivel tálaltam, amelyet joghurt helyett sűrű házi kefírből készítettem. Sült burgonya vagy pita kenyér is passzolna mellé.