Görög keftedes húsgombóc
A mélyhűtőben találtam darált húst, így jutott eszembe, hogy készítsek görög keftedes gúsgombócot, amelyet hagyományosan darált bárány- vagy marhahúsból készítenek. Gyakran fogyasztják tzatzikivel vagy paradicsomszószban feta sajttal.
Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- csokor petrezselyem
- 1/2 tk oregánó
- 1/2 tk só
- őrölt fekete bors
- csipetnyi chili pehely
- 1/3 csésze reszelt parmezán
- 250 g darált sertéshús
- 1/3 csésze tej
- 1 tojás
- 1/2 csésze zsemlemorzsa
- olívaolaj sütéséhez
Elkészítés:
- A Magimix 3200XL konyhai robotgépbe beleraktam a meghámozott hagymát, fokhagymát, petrezselymet, oregánót, sót, borsot, chilit és a parmezánt. Pár másodperc alatt mindent összeaprítottam.
- Hozzáadtam a darált húst, tejet, tojást, zsemlemorzsát és a Pulse gombot párszor megnyomva, mindent összekevertem.
- A húskeverékből kézzel golyókat formáztam és ezeket olívaolajon forró serpenyőben minden oldalról megsütöttem.
- Salátával, kenyérrel és tzatzikivel tálaltam, amelyet joghurt helyett sűrű házi kefírből készítettem. Sült burgonya vagy pita kenyér is passzolna mellé.