Húsvéti mazsolás kalács

Hozzávalók:
-
360 g búzaliszt
-
100 g cukor
-
120 g olvasztott vaj
-
2 tojássárgája
-
30 g élesztő
-
Csipet só
-
200 ml langyos tej
-
Reszelt citromhéj
-
Vaníliás cukor
-
50 g mazsola (előzetesen rummal beáztatva)
-
mandula pehely
-
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
-
Egy nagyobb bögrébe öntsünk 3 evőkanál langyos tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjunk rá egy evőkanál lisztet, és keverjük össze. Hagyjuk felfutni kb. 10-15 percig.
-
Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd keverjük el. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet és a vaníliás cukrot. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
-
Keverjük hozzá a reszelt citromhéjat és az előzőleg beáztatott mazsolát, majd dagasszuk simára.
-
A tésztát takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kb. 1 órán át kelni, amíg a duplájára nő.
-
Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, és formázzunk belőle egy kerek kalácsot. Hagyjuk még 15-20 percig kelni.
-
A kalács tetejét kenjük meg felvert tojással, és szórjuk meg bőven mandulával.
-
Sütés Remoskában:
-
Helyezzük a tésztát a Remoskába, süssük kb. 15 percig.
-
Ezután takarjuk le a tésztát alufólia-körrel, és süssük tovább még 25 percig.
-
Ha letelt az idő, kapcsoljuk ki a Remoskát, de ne vegyük le azonnal a fedőt – hagyjuk a kalácsot még 10 percig pihenni.
-
🎉 Jó étvágyat és boldog húsvétot! 🐣