Lassan beköszönt a tavasz, és a hideg tél után zöldebb lesz a környezetünk. Egy kis zöldet hozhatsz a tányérodra is ezzel a remek zöld sült tésztával brokkolis-tejszínes szósszal és lazaccal. A szószt a Magimix 3200 XL konyhai robotgépben készítettem.

Ez az étel egy klasszikus, de érdekesebbé teszed, ha színes spenótos tésztát használsz, amit minden jobb szupermarketben megtalálsz. Ha nincs ilyen tésztád, akkor is elkészíthedet, még akár gluténmentes változatban is . Bármilyen sajtot használhatsz, ami sütéshez alkalmas (eidam, gouda, mozzarella…) vagy akár parmezán típusút is. A lazacot lecserélheted húsra, vagy akár tojás nélküli vegán változatban is elkészítheted növényi tejszínnel, sajttal és nemes élesztőpehellyel, valamint egy kis tápiókakeményítővel.

Lazacos sült zöldtészta (4 adag)

  • 1 kisebb brokkoli (300 g)
  • 300 g spenótos tészta
  • 300 g bőr nélküli lazac
  • 2 újhagyma
  • 250 ml tejszín
  • 200 g sajt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés:

  1. A brokkolit és a tésztát sós vízben megfőzzük, kb 10 percet vesz igénybe.
  2. A lazacot kockákra vágjuk és olajon megpirítjuk sóval, borssal és apróra vágott újhagymával.
  3. A tésztát lecsepegtetjük, és egy tepsiben összekeverjük a lazaccal és a hagymával.
  4. A felkockázott sajtot belerakjuk a Magimix 3200 XL robotgépbe, és finomra aprítjuk a kés segítségével. A sajt 1/3-át félretesszük. A robotgépbe belerakjuk a sajthoz a lecsepegtetett brokkolit, hozzáadjuk a tejszínt és 1 tojást, sózzuk, fűszerezzük. Az összeturmixolt mártást a lazacos tésztára öntjük és összekeverjük. A tetejét megszórjuk a félrerakott reszelt sajttal.
  5. A tésztát 30 percig sütjük 180 C fokon. Tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni.