Sütőtökkrémleves
Ha esetleg már unnánk a szokásos sütőtökkrémleveseket adjunk neki egy extra csavart, némi thai beütéssel. Ígérjük ez maradandó élmény lesz.
HOZZÁVALÓK:
- fél szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb darabka friss gyömbér
- 1 fél lime leve
- 1 ek. thai red curry paszta
- 3 szál sárgarépa
- 1 közepes méretű sütőtök
- annyi zöldségalaplé, ami éppen ellepi majd a tököket
- Só és bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
- A sütőtököt és a répákat daraboljuk fel, és süssük meg.
- A hagymákat (póré + vörös) karikázzuk fel és kezdjük el dinsztelni egy fazékban, némi olajjal. Aki igazán extrára szeretné, használjon mogyoróolajat a hagymák alá.
- Bő 5-6 perc izzasztás után zúzzuk rá a fokhagymáinkat és adjuk hozzá a curry pasztát is valamint reszeljük hozzá a gyömbért. Így kavarjuk át párszor és hagyjuk melegen, de figyeljünk rá nehogy megégjenek a hagymák.
- Közben a tökök húsát kanalazzuk ki és adjuk az alapunkhoz, ugyanígy a répákat is, majd, ha ezzel készen vagyunk öntsük fel annyi alaplével, ami éppen ellepi, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Turmixoljuk a kívánt állag eléréséig, -apropó ehhez kiváló lehet a Magimix Power Blender 4 turmixgép. ami lehet teljesen selymes és krémes is, de hagyhatjuk picit rusztikusabbra is (a képen is így szerepel.)
- A végén facsarjuk hozzá a lime levét és tálalhatunk is.
- Hozzá pirított kenyérkockákat ajánlunk, tökmaggal, újhagyma karikákkal, petrezselyemzölddel és fűszerpaprika-magolajjal, de aggodalomra semmi ok, ha nincs ilyen olajunk otthon használjunk helyette olívát, vagy tökmagolajat.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!