HOZZÁVALÓK
  • Tésztához:
  • 275 g búzaliszt
  • 100 g zabliszt
  • 180 g vegán vaj
  • 110 g hideg víz
  • 1 ek porcukor
  • csipet só
  • Sütőtök krémhez:
  • 550 g sült sütőtökpüré
  • 400 ml növényi tej
  • 90 g kókuszvirágcukor
  • 4 evőkanál tápióka keményítő
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • ⅛ teáskanál őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
  1. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a sót. Adjuk hozzá a hideg felkockázott vajat. Morzsoljuk el, majd öntsük hozzá a vizet adagokban és gyúrjuk össze tésztává. Tegyük a hűtőbe 30-40 percre, amíg a krémet előkészítjük.
Krém:
  1. Tegyük a Magimix Power Blender tutmixolóba a krém hozzávalóit és pürésítsük simára.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Béleljük ki a formát (24-26 cm kerek) sütőpapírral.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük a formába, egyengessük el a szélét, és süssük elő (vakon) kb. 15 perc alatt.
  4. A picit kihűlt tésztára öntsük rá a sütőtökkrémet, spatulával simítsuk el a tetejét és ha maradt ki tésztánk, azt kinyújtva és formákkal kiszaggatva díszítsük a pite tetejét.
  5. Tegyük a sütőbe és süssük kb. 25-30 percig.
  6. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak utána vágjunk belőle szeleteket.
JEGYZETEK
A tésztánál növelhetjük a porcukor mennyiségét akár 5 evőkanálra, hogy kicsit édeskés legyen a tészta.
A krémnél növelhetjük a kókuszvirágcukor mennyiségét 100-110 grammra, hogy kicsit édesebb legyen.
Vakon sütés: a kinyújtott és formába rakott pite tésztáját szurkáljuk meg villával, tegyünk rá sütőpapírt, majd valamilyen nehezéket (kerámia sütőbabot vagy egy bögre száraz babot) és így süssük a megadott ideig. Így nem marad nyers az alja, és folyósabb krém sem áztatja el.
|