Töltött cukkini - vegetáriánus recept
Hozzávalók 6 fő részére:
3-4 db fél cukkini (tök) - attól függően, hogy mennyi fér el egy pléhen
1 csésze szójagranulátum
1 doboz lencse (240g)
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb hagyma
Paradicsompüré (200–250 g)
Só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, őrölt pirospaprika
Bazsalikom, petrezselyem zöldje
Sajt reszeléshez (a vegánok használhatnak vegán sajtot)
olaj
Elkészítés:
Öntsünk forró vizet a szójagranulátumra, és hagyjuk 15-20 percig duzzadni.
Melegítsük fel az olajat a Swiss Diamond szögletes lábasban, és pirítsuk meg a kockákra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és együtt aranybarnára sütjük.
Öntsük le a vizet a szójagranulátumról, és nyomkodjuk is ki belőle a felesleges vizet.
A sült hagymát és a fokhagymát szórjuk meg őrölt pirospaprikával, keverjük össze, és adjuk hozzá a szójagranulátumot és a lecsepegtetett és leöblített lencsét is. Mindent együtt pírítsunk egy kicsit (kb. 5 perc). Ezután ízesítsük sóval és a fűszerekkel. Utána adjuk hozzá a paradicsompürét. Ügyeljünk arra, hogy a massza ne legyen túl folyékony, jobb, ha kisebb adagokban adjuk hozzá a paradicsompürét. A végén friss fűszernövényekkel (bazsalikommal, petrezselyemmel) ízesítjük a tölteléket. Az egész töltelék 10 perc alatt elkészül.
Melegítsük elő a sütőt. A cukkinit vagy a spárgatököt vágjuk hosszában félbe, és szedjük ki a belsejét. Tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, és helyezzük rá a cukkinit, és töltsük meg az elkészített töltelékkel.
Süssük a sütőben 200 ° C-on 30-40 percig. Félidőben szórjuk meg reszelt sajttal.
Tálaljuk új burgonyával vagy rizzsel.
Jó étvágyat!