Hozzávalók 6 fő részére:

3-4 db fél cukkini (tök) - attól függően, hogy mennyi fér el egy pléhen

1 csésze szójagranulátum

1 doboz lencse (240g)

3-4 gerezd fokhagyma

1 nagyobb hagyma

Paradicsompüré (200–250 g)

Só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, őrölt pirospaprika

Bazsalikom,  petrezselyem zöldje

Sajt reszeléshez (a vegánok használhatnak vegán sajtot)

olaj

Elkészítés:

Öntsünk forró vizet a szójagranulátumra, és hagyjuk 15-20 percig duzzadni.

Melegítsük fel az olajat a Swiss Diamond szögletes lábasban, és pirítsuk meg a kockákra vágott hagymát. Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és együtt aranybarnára sütjük.

Öntsük le a vizet a szójagranulátumról, és nyomkodjuk is ki belőle a felesleges vizet.

A sült hagymát és a fokhagymát szórjuk meg őrölt pirospaprikával, keverjük össze, és adjuk hozzá a szójagranulátumot és a lecsepegtetett és leöblített lencsét is. Mindent együtt pírítsunk egy kicsit (kb. 5 perc). Ezután ízesítsük sóval és a fűszerekkel. Utána adjuk hozzá a paradicsompürét. Ügyeljünk arra, hogy a massza ne legyen túl folyékony, jobb, ha kisebb adagokban adjuk hozzá a paradicsompürét. A végén friss fűszernövényekkel (bazsalikommal, petrezselyemmel) ízesítjük a tölteléket. Az egész töltelék 10 perc alatt elkészül.

Melegítsük elő a sütőt. A cukkinit vagy a spárgatököt vágjuk hosszában félbe, és szedjük  ki a belsejét. Tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, és helyezzük rá a cukkinit, és töltsük meg az elkészített töltelékkel.

Süssük a sütőben 200 ° C-on 30-40 percig. Félidőben szórjuk meg reszelt sajttal.

Tálaljuk új burgonyával vagy rizzsel.

Jó étvágyat!