Zita banános mandulás tortája csokoládé öntettel
Hozzávalók egy 20 cm-es kapcsos formához (én ennek a dupláját sütöttem az oviba):
Tortához:
– 3 db érett banán, villával pépesre törve
– 1 bögre tönköly fehérliszt vagy simaliszt
– 1/2 bögre mandula
– 1/2 bögre zabliszt
– 1/4 bögre rizstej
– 6 evőkanál kókuszolaj, olvasztva
– 6 evőkanál nádcukor
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1/2 teáskanál só
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
Csokoládékrémhez:
– 50 g nádcukor
– 40 g kókuszzsír
– 20 g kakaópor
– 1 evőkanál mandulavaj
– kevés rizstej
– csipet só
A sütőt melegítsük elő 180C fokra. A kapcsos forma alját béleljük ki sütőpapírral.
A torta hozzávalóit, mindent tegyük be a Magimix aprítógép tartájába. Dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg szép sima sütemény tésztát kapunk. Ezt a tésztát öntsük bele az előkészített formába, tegyük a sütőbe és süssük kb. 45-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Hagyjuk a formában kihűlni.
A csokoládékrémhez egy lábasban melegítsük át a nádcukrot, a kókuszolajjal, a sóval, a mandulavajjal és a kakaóval. Öntsünk hozzá egy kevés rizstejet és habverővel keverjük teljesen simára. Vegyük le a tűzhelyről és a langyosra hűlt krémet öntsük/kenjük a torta tetejére.
Tippek:
- A liszteket lehet variálni - lehet használni teljeskiörlésű lisztet, a zabliszt helyett hajdinalisztet vagy köleslisztet - amit találtok otthon. Sőt az egészet lehet sütni csak simaliszttel.
- A mandula helyett mehet bele dió.
- Rizstej helyett is lehet zabtejet használni és édesíteni is lehet sima kristálycukorral vagy agavésziruppal a nádcukor helyett.
- A krémből a mandulavaj el is hagyható, ebben az esetben egy kicsit folyékonyabb lesz a krém. A mandulavaj helyettesíthető földimogyoróvajjal vagy kesudióvajjal.