VEGÁN SAJTTORTA 

Hozzávalók 20 cm-es formához:
Alap:
- 200 g dió
- 200 g friss datolya, kimagozva
Krém:
- 250 g kesudió
- 250 g vegán natúr krémsajt
- 110 g kókuszvirág/agavészirup
- 1 db citrom héja és leve
- 4 ek (extra szűz) kókuszolaj (opcionális)

Egy 20 cm-es kapcsos formát béleljünk ki sütőpapírral. A kesudiót tegyük egy tálba és öntsük le forró vízzel. Áztassuk 10 percig, hogy puhuljon, majd szűrjük le. Tegyük a diót a Magimix konyhai robotgépbe és daráljuk le. Adjuk hozzá a datolyát és daráljuk össze. Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Nyomkodjuk a forma aljába a datolyás alapot. Tegyük hűtőbe. A krémhez tegyük a Magimix konyhai robotgépbe a kesudiót, a krémsajtot, a kókuszvirágszirupot, a citrom héját és levét. Dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg sima és krémes lesz az állaga (néhány perc). Öntsük a datolyás alapra a krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény. Tálalás előtt negyed órával vegyük ki a mélyhűtőből és utána szeleteljük. Tipp: Aszalt datolya is jó a tortához - cukrozatlan legyen -, csak érdemes használat előtt kb. 10 percre meleg vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép, majd leszűrni.