Csalán krémleves
Egy jó kis csalán krémleves, amibe még kerül pár zöldség, igazán frissítő tud lenni tavasszal. Nem tudom mihez hasonlítani az ízét, különleges, és nagyon finom. Most először készítettem ételt a csalánból, nem tudtam mire számítsak és nagyon pozitív a tapasztalatom vele. Az egyedüli “macera” vele, hogy kesztyűben kell szedni, megmosni és feldolgozni. A szárról tépkedtem le a leveleket és csak ezt adtam a leveshez. Gyorsan összeesik úgy, mint a spenót. Ízesebbé tettem a levest vöröshagymával, jó sok fokhagymával, burgonyával és sárgarépával. A végén frissen facsart citromlével tettem fel az i-re a pontot. Azt gondolom, hogy medvehagymával is nagyon finom lehet! Próbáljátok ki!
Arra figyeljetek, hogy csak tiszta helyről szedjetek csalánt, ahol nincs por, szmog és mindenképpen mossátok meg a feldolgozás előtt.
HOZZÁVALÓK
- 1 nagy csokor csalán, levelek a szárról letépkedve
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 db burgonya, meghámozva, felkockázva
- 2 db sárgarépa, meghámozva, felkockázva
- ½ evőkanál kókuszolaj
- só, bors
- frissen facsart citromlé
ELKÉSZÍTÉS
- Egy lábasban kókuszolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, fokhagymát pár perc alatt.
- Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, sárgarépát, csalánt és dinszteljük együtt egy-két percig.
- Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel vízzel vagy zöldség alaplével, hogy teljesen ellepje.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Zárjuk el a gázt és a Magimix turmixgéppel turmixoljuk simára a levest. Ekkor adjuk hozzá ízlés szerint a frissen facsart citromlevet.
- Tálaljuk melegen pirított kovászos kenyérkockával vagy medvehagymával vagy újhagymával.
JEGYZETEK
Figyeljünk rá, hogy mindig kesztyűben nyúljunk a csalánhoz. Amikor már megfőtt, elveszíti a csípősségét.