Egy jó kis csalán krémleves, amibe még kerül pár zöldség, igazán frissítő tud lenni tavasszal. Nem tudom mihez hasonlítani az ízét, különleges, és nagyon finom. Most először készítettem ételt a csalánból, nem tudtam mire számítsak és nagyon pozitív a tapasztalatom vele. Az egyedüli “macera” vele, hogy kesztyűben kell szedni, megmosni és feldolgozni. A szárról tépkedtem le a leveleket és csak ezt adtam a leveshez. Gyorsan összeesik úgy, mint a spenót. Ízesebbé tettem a levest vöröshagymával, jó sok fokhagymával, burgonyával és sárgarépával. A végén frissen facsart citromlével tettem fel az i-re a pontot. Azt gondolom, hogy medvehagymával is nagyon finom lehet! Próbáljátok ki!

Arra figyeljetek, hogy csak tiszta helyről szedjetek csalánt, ahol nincs por, szmog és mindenképpen mossátok meg a feldolgozás előtt.

HOZZÁVALÓK

  • 1 nagy csokor csalán, levelek a szárról letépkedve
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 3 db burgonya, meghámozva, felkockázva
  • 2 db sárgarépa, meghámozva, felkockázva
  • ½ evőkanál kókuszolaj
  • só, bors
  • frissen facsart citromlé

ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy lábasban kókuszolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, fokhagymát pár perc alatt.
  2. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, sárgarépát, csalánt és dinszteljük együtt egy-két percig.
  3. Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel vízzel vagy zöldség alaplével, hogy teljesen ellepje.
  4. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Zárjuk el a gázt és a Magimix turmixgéppel turmixoljuk simára a levest. Ekkor adjuk hozzá ízlés szerint a frissen facsart citromlevet.
  6. Tálaljuk melegen pirított kovászos kenyérkockával vagy medvehagymával vagy újhagymával.

JEGYZETEK
Figyeljünk rá, hogy mindig kesztyűben nyúljunk a csalánhoz. Amikor már megfőtt, elveszíti a csípősségét.

|