Mákos kuglóf
Remélem, hogy ez az egyszerű és finom kuglóf ízleni fog minden mákimádónak. A Magimix segítségével egy perc alatt bekevered a tésztát.
Hozzávalók:
- 4 tojás, sárgája és fehérje elkülönítve
- 150 g cukor (én eritritet használtam)
- 125 g olvasztott vaj
- 180 ml kefir
- 150 g darált mák
- 200 g sima tönkölyliszt
- 2 mk sütőpor
- egy csipet sót a fehérje felveréséhez
- 1 citrom reszelt héja
- Cukormáz: 1 citrom leve + nádcukor por
Elkészítés:
- A Magimix 3200XL konyhai robotgépben a fehérjéből és egy csipet sóból kemény habot verünk. Az elkészített fehérje habot helyezzük át egy tálba.
- A habverőt cseréljük le a nagy pengére, és keverjük ki habosra a sárgáját a cukorral, majd a fedél nyíláson keresztül fokozatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót. Felváltva adjuk hozzá a száraz és a folyékony hozzávalókat.
- A kész tésztába óvatosan keverjük bele a habot.
- A tésztát öntsük át a kivajazott és kilisztezett koglóf formába és süssük 50-60 percig 170-180 C fokon.
- A megsült kuglófot a formából való kivétel után hagyjuk kihűlni. A tetejét locsoljuk meg citromos öntettel, amit a citromléből és a porcukorból keverünk ki. A díszítést mindenki saját fantáziájára bízom. Én faggyal szárított málnával díszítettem.